Najlepsze włoskie ciasto na pizzę

Cześć i czołem!

Jako kolejny wpis postanowiłam dodać przepis na ciasto własnej roboty. Wielokrotnie siedząc w domu nachodzi mnie ochota na najpopularniejsze włoskie danie, zapewne niejeden z Was ma podobnie, dlatego wstawię dziś przepis na PRAWDZIWE WŁOSKIE CIASTO DO PIZZY.

 

 Składniki ciasta do pizzy

  • 200 gram mąki białej typ 500
  • pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek
  • 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)

Jeżeli masz wagę, odmierz dokładną ilość składników:

  • 250 gram mąki
  • 150 ml wody

A teraz przechodzimy do samego procesu tworzenia. Do miseczki wsypuję mąkę (w zależności od tego ile chcemy ciasta, ja zazwyczaj wsypuję połowę opakowania by zrobić dwa placki), „wiercimy” małą dziurę, do której wlewamy pół szklanki koniecznie ciepłej wody. Mniej więcej połowę kostki drożdży przecieramy i rozdrabniamy w dłoniach dzieląc na małe kuleczki i wrzucamy je do wcześniej zrobionej dziury w mące. Drożdże w tym momencie zaczynają już swoją robotę – pod wpływem ciepłej wody zaczynają powoli fermentować. Dolewamy łyżkę oleju lub oliwy z oliwek i całość odstawiamy na 10-15 minut w suche miejsce. W tym momencie możemy zająć się krojeniem składników na pizzę lub wypiciem lampki wina. 😉 KPo odczekaniu określonego czasu zaczynamy ugniatać – równomiernie z każdej strony, bo ciasto musi być z każdej strony takie samo, źle ugniecione ciasto może się przypalać lub nie dopiekać, a nie taki jest zamysł, chcemy przecież idealne włoskie ciasto domowej roboty. :) Kiedy uda się już uformować jednolitą kulkę odstawiamy ją na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce, zawijając ciasto w ścierkę. W ten oto sposób urośnie ono do oczekiwanych rozmiarów. Aby zapobiec przyklejaniu się ciasta do ścierki, możemy posypać je nieco mąką. Po minionym czasie ciasto gotowe jest do rozwałkowania i przyzdabiania składnikami. Smacznego!

 Najlepsze włoskie ciasto na pizzę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *