Spaghetti Carbonara

Witam ponownie w mojej kuchni!

Ostatni wpis dotyczył spaghetti w sosie bolońskim, więc dziś na warsztat wjeżdża kolejny pyszny i bardzo popularny makaron, a mianowicie spahetti alla carbonara. Wielu z Was, smakoszy, na pewno zna i kocha ten smak, jednak jako ciekawostkę dodam, że w większości polskich restauracji błędnie przyrządza się to danie. Co ma zatem w składnie prawdziwa włoska carbonara? Tego dowiedzie się właśnie dziś w moim wpisie. Zapraszam do czytania!

W wielu miejscach miałam okazję jeść dzisiejsze danie, jednak pewnego dnia miałam okazję zjeść je w prawdziwej restauracji we Włoszech i przecierałam oczy ze zdziwienia, gdyż okazało się, że do tej pory przyrządzałam carbonarę źle. Zatem przedstawiam Wam oryginalny włoski przepis na makaron carbonara z boczkiem i sosem na bazie jajek. Uwaga! Prawdziwa carbonara nie zawiera śmietanki! Zdziwieni? :)

 

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 100 g boczku (wędzonego lub suszonego – pancetty)
  • 150 g makaronu spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 30 g sera Pecorino (Parmezanu lub Grana Padano)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak już zaopatrzymy się w powyższe składniki, przechodzimy do łączenia ich. Uwaga! Ważnym jest by zachować odpowiednią kolejność, inaczej jajko może się nam ściąć co spowoduje, że danie utraci swój delikatny śmietankowy posmak, a jak już wiecie, śmietanki tu nie dodajemy.

PRZYGOTOWANIE

  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Jajka sparzyć wrzątkiem, wbić do głębokiego talerza, doprawić solą i roztrzepać widelcem.
  • Na patelnię włożyć pokrojony w kosteczkę boczek i podsmażyć na małym ogniu przez kilka minut aż się lekko zrumieni. Dodać starty czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i smażyć jeszcze przez kilkanaście sekund.
  • Trzymając patelnię na małym ogniu dodać makaron i wymieszać. Odstawić z ognia, dodać połowę sera i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  • Makaron polać roztrzepanymi jajkami i wymieszać. Jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu.
  • Wyłożyć na talerze i posypać pozostałym serem.

Jeśli będziecie trzymać się kurczowo moich wskazówek to daję Wam gwarancję dobrego smaku. Ja właśnie zabieram się do konsumpcji mojego dania i czekam na Wasze opinie.

Pozdrowienia!

 Spaghetti Carbonara

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *