Witam, witam!
Mamy już za sobą trzy najpopularniejsze i najłatwiejsze do przyrządzenia dania włoskie, więc dziś postaram się rzucić Wam małe wyzwanie. Przyznam szczerze, że nawet mnie – wielbiciela gotowania i pasjonata kuchni włoskiej przepis trochę zaskoczył, bo wcale nie jest on tak prosty w wykonaniu jakby się mogło wydawać. Jednak metodą prób i błędów udało mi się stworzyć przepis idealny, którym pragnę się dziś z Wami podzielić. A być może z czasem ktoś z Was udoskonali ten przepis? Czekam na wszelkie sugestie i pomysły, na pewno każdy z nich rozważę i możemy zacząć wspólną przygodę! Zapraszam do artykułu.
Słowem wstępu, pierś z kurczaka po włosku a’la caprese to danie dla fanów prostego połączenia pomidorów, mozzarelli i bazylii. Te włoskie smaki zawsze kojarzą mi się z nadchodzącym latem. Potrawa jest jednogarnkowa (nie licząc konieczności dogotowania makaronu), względnie prosta do przygotowania i niezwykle pyszna. Jeśli zmęczeni po pracy nie macie siły na skomplikowane potrawy, a jednocześnie chcielibyście, aby “wyglądało i smakowało”, to ten sposób na pierś z kurczaka jest genialny. Szczególnie polecam z makaronem typu penne (rurki), ale wstążki czy kokardki sprawdzą się równie dobrze.
Do przyrządzenia potrzebować będziemy następujących składników:
- 3-4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 500 ml passaty pomidorowej (przecieru)
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule szalotki
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki mini kaparów (opcjonalnie)
- kilka czarnych oliwek
- 1 kulka mozzarelli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 pomidor
- garść liści świeżej bazylii
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek
- do podania: ok. 300 g makaronu penne
Zaczynamy od przygotowania sosu.
Obie szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na 1-2 łyżkach oliwy, a gdy będzie szklista, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Dolewamy passatę, a gdy się zagotuje, doprawiamy ją octem balsamicznym i cukrem. Dolewamy śmietankę i dorzucamy kapary. Dodajemy 1 łyżeczkę suszonego tymianku. Mieszamy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy z ognia. Piekarnik nastawiamy na 190°C.
Pomidora i mozzarellę kroimy na plastry. Piersi z kurczaka oczyszczamy z ewentualnych błon i kostek. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem i bazylią. Nacinamy je wzdłuż tworząc kieszonkę. Wkładamy do środka po dwa plasterki pomidorów oraz mozzarelli i liście bazylii. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos. Układamy na wierzchu nadziane piersi kurczaka. Do okoła rozrzucamy oliwki pokrojone na plasterki. Wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 minut. Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią. Podajemy z ugotowanym makaronem.
Pozdrawiam!