Pierś z kurczaka

Witam, witam!

Mamy już za sobą trzy najpopularniejsze i najłatwiejsze do przyrządzenia dania włoskie, więc dziś postaram się rzucić Wam małe wyzwanie. Przyznam szczerze, że nawet mnie – wielbiciela gotowania i pasjonata kuchni włoskiej przepis trochę zaskoczył, bo wcale nie jest on tak prosty w wykonaniu jakby się mogło wydawać. Jednak metodą prób i błędów udało mi się stworzyć przepis idealny, którym pragnę się dziś z Wami podzielić. A być może z czasem ktoś z Was udoskonali ten przepis? Czekam na wszelkie sugestie i pomysły, na pewno każdy z nich rozważę i możemy zacząć wspólną przygodę! Zapraszam do artykułu.

Słowem wstępu, pierś z kurczaka po włosku a’la caprese to danie dla fanów prostego połączenia pomidorów, mozzarelli i bazylii. Te włoskie smaki zawsze kojarzą mi się z nadchodzącym latem. Potrawa jest jednogarnkowa (nie licząc konieczności dogotowania makaronu), względnie prosta do przygotowania i niezwykle pyszna. Jeśli zmęczeni po pracy nie macie siły na skomplikowane potrawy, a jednocześnie chcielibyście, aby “wyglądało i smakowało”, to ten sposób na pierś z kurczaka jest genialny. Szczególnie polecam z makaronem typu penne (rurki), ale wstążki czy kokardki sprawdzą się równie dobrze.

 

Do przyrządzenia potrzebować będziemy następujących składników:

  • 3-4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 500 ml passaty pomidorowej (przecieru)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule szalotki
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki mini kaparów (opcjonalnie)
  • kilka czarnych oliwek
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 pomidor
  • garść liści świeżej bazylii
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek
  • do podania: ok. 300 g makaronu penne

 

Zaczynamy od przygotowania sosu.

Obie szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na 1-2 łyżkach oliwy, a gdy będzie szklista, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Dolewamy passatę, a gdy się zagotuje, doprawiamy ją octem balsamicznym i cukrem. Dolewamy śmietankę i dorzucamy kapary. Dodajemy 1 łyżeczkę suszonego tymianku. Mieszamy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy z ognia. Piekarnik nastawiamy na 190°C.

Pomidora i mozzarellę kroimy na plastry. Piersi z kurczaka oczyszczamy z ewentualnych błon i kostek. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem i bazylią. Nacinamy je wzdłuż tworząc kieszonkę. Wkładamy do środka po dwa plasterki pomidorów oraz mozzarelli i liście bazylii. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos. Układamy na wierzchu nadziane piersi kurczaka. Do okoła rozrzucamy oliwki pokrojone na plasterki. Wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 minut. Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią. Podajemy z ugotowanym makaronem.

 

Pozdrawiam!

 

piers-z-kurczaka-po-wlosku-3

 Pierś z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *